Start >Start > boek

Maj Sjöwall: De gesloten kamer

Maj Sjöwall: De gesloten kamer

Titel: De gesloten kamer
Oorspronkelijke titel: Det slutna rummet, 1972
Vertaald uit het Zweeds door: Ulla Jansz
Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna, 1973
ISBN10: 9022915778

Martin Beck serie deel 8; reeks Zwarte Beertjes 1577

Flaptekst / Beschrijving

Heruitgave 2003 Signature ISBN 90 5672 103 8

Nauwelijks is Martin Beck van een schotwond hersteld of hij moet een mysterieuze zaak oplossen. In een van binnenuit gesloten kamer wordt een lijk aangetroffen. Het lijkt hier om zelfmoord te gaan, maar van een wapen ontbreekt elk spoor…

I det slutna rummet hittas en död man i en lägenhet i Stockholm. Mannen har legat där i minst tre månader. Det visar sig att han är skjuten. Han kan knappast ha begått självmord, då inget vapen hittas på platsen. Lägenheten är dock låst innifrån och alla fönster är stängda. Martin Beck och hans kollegor på riksmord kommisionen sätts att utreda detta kluriga fall.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon