Start >Start > boek

Kjersti Scheen: Het doek valt

Kjersti Scheen: Het doek valt

Titel: Het doek valt
Oorspronkelijke titel: Teppefall, 1994
Vertaald uit het Noors door: Annelies de Vroom
Genre: thriller
Uitgever: De Geus, 1999
ISBN10: 9052266425

Flaptekst / Beschrijving

Ex-toneelspeelster Margaret Moss is als privé-detective vooral met kruimelwerk bezig. Tot haar wordt gevraagd om de verdwenen steractrice Rachel Winckelmann op te sporen. Nauwelijks is Margaret aan het onderzoek begonnen of ze krijgt een klap op haar hoofd en wordt aan de kant van de weg gedumpt. Ze laat zich door die intimidatie niet afschrikken. Het idee dat er meer aan de hand is dan een simpele verdwijning, motiveert haar om door te gaan en Rachel koste wat het kost te vinden.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon