Start >Start > boek

Maj Sjöwall: De man die even wilde afrekenen

Maj Sjöwall: De man die even wilde afrekenen

Titel: De man die even wilde afrekenen
Oorspronkelijke titel: Polis, polis, potatismos!, 1970
Vertaald uit het Zweeds door: Cora Polet
Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna, 1972
ISBN10: 9022915115

Martin Beck serie deel 6; reeks Zwarte Beertjes 1511

Flaptekst / Beschrijving

heruitgave 2003 Signature 90 5672 101 1

Tijdens een zakendiner in een hotel in Malmö wordt de bedrijfsleider Viktor Palmgren in koelen bloede doodgeschoten. Niemand van de getuigen kan Martin Beck vertellen wie de dader is. Ook is er geen duidelijke beschrijving van de moordenaar. Tijdens het onderzoek komt Beck erachter dat Palmgren veel geld heeft verdiend in de wapenindustrie.

Handlingen utspelar sig i Skåne där ett mord på en affärsman sker vid en restaurant. Mannen mördas när han håller ett tal. Vittnes uppgifterna är vaga, och Martin Beck får ytterligare ett svårt fall att lösa. När man tror sig fått tag på mördaren klantar som vanligt radiopoliserna Kristiansson och Kvant till det vid gripandet.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon