Start >Start > boek

Ida Jessen: Het abc van de liefde

Ida Jessen: Het abc van de liefde

Titel: Het abc van de liefde
Oorspronkelijke titel: ABC, 2005
Vertaald uit het Deens door: Edith Koenders
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2007
ISBN13: 978-9044508727

Flaptekst / Beschrijving

De wetten van de jungle, toegepast in een relatie

Voor vrouwen is in het leven van Joachim geen plaats. Tot hij op een feestje Susan ontmoet. Het klikt, ze verliezen elkaar na die avond uit het oog, maar een toevallige ontmoeting doet het vuur definitief oplaaien. Susan, die al een dochtertje heeft uit een mislukt huwelijk, raakt zwanger. ‘Niets ging zoals je dacht.’
Voor ze het zelf beseffen, wonen ze samen. En dan begint er een strijd tussen Joachim en Susan. Hun karakters botsen, hun toekomstverwachtingen stroken niet en het mooie principe van geven en nemen wordt al snel om zeep geholpen. In de strijd om de macht en het territorium is het kind een wapen dat zonder scrupules wordt ingezet.

Het ABC van de liefde leidde in Denemarken tot hevige discussies en vragen in het parlement over de echtscheidingswetgeving die geen regels kent voor gevallen waarin mensen een kind, maar geen trouwboekje of samenlevingscontract hebben.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon