Start >Start > boek

Ida Jessen: Het waterpaleis

Ida Jessen: Het waterpaleis

Titel: Het waterpaleis
Oorspronkelijke titel: Vandpaladset, 1998
Vertaald uit het Deens door: Edith Koenders
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2001
ISBN10: 9044500031

Flaptekst / Beschrijving

Su groeit op in een industriestadje in de bergen. Ze zorgt voor haar zieke en dominante moeder Tilda, die een grillbar heeft. Su laat zich willoos leiden door de routine van alledag en verloofd zich met de man die haar moeder voor haar uitkiest.
Tot op een dag Boris verschijnt. Samen met hem bouwt ze na Tilda’s dood een eigen bestaan op. Ze toveren de grillbar om in restaurant Het Waterpaleis.
Na vijftien jaar komt er een barst in het idyllische huwelijk. Boris wil terugkeren naar de kuststreek waar hij vandaan komt, terwijl Su zich geen bestaan buiten het stadje in de bergen kan voorstellen. En er is nog een probleem…

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon