Start >Start > boek

Maj Sjöwall: De terorristen

Maj Sjöwall: De terorristen

Titel: De terorristen
Oorspronkelijke titel: Terroristerna, 1975
Vertaald uit het Zweeds door: Cora Polet
Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna, 1976
ISBN10: 9022916936

Martin Beck serie deel 10; reeks Zwarte Beertjes 1693

Flaptekst / Beschrijving

Heruitgave 2003 Signature ISBN 90 5672 105 4

Wanneer een Amerikaanse senator op het punt staat een officieel bezoek aan Zweden te brengen, blijkt dat een internationale terroristische organisatie, ULAG, een aanslag op deze politicus beraamt. Er is zo goed als niets over deze organisatie bekend. Martin Beck zal zijn uiterste best moeten doen om deze aanslag te voorkomen.

Terroristerna handlar om ett amerikanskt presidentbesök i Sverige och om hur polisen och Säpo ska kunna skydda presidenten från ett gäng terrorister. 60- och 70- talets vänstervåg spelar en ledande roll i romanen. Per Wahlöö skrev den största delen av boken, men han avled innan boken publicerades. Avgörande för bokens upplösning är att en lista på speciella poliser missuppfattas.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon