Start >Start > boek

Unni Lindell: Oma's leggen geen eieren

Unni  Lindell: Oma's leggen geen eieren

Titel: Oma's leggen geen eieren
Oorspronkelijke titel: Gamla tanter lägger inte ägg, 2001
Vertaald uit het Noors door: Paula Stevens
Genre: kinderboek
Uitgever: A.W. Bruna, 2003
ISBN10: 9022987019

Flaptekst / Beschrijving

Kinderen zijn eigenwijs. Letterlijk. Kinderen hebben een eigen-wijsheid, die lang niet altijd strookt met onze volwassen 'wijsheid'. In mijn werk met kinderen, en natuurlijk ook van mijn eigen kinderen, hoor ik elke dag weer veel eigen-wijsheden. Ze zijn verrassend, ontroerend en grappig en het liefst wil ik ze met iedereen delen. Daarom dacht ik aan het maken van een boekje. In Zweden bestaat er al zo'n boekje, geschreven door Mark Levengood en Unni Lindell. Een samenwerking lag dus voor de hand. Het resultaat is een boekje met een mengeling van de Nederlandse kinderuitspraken die ik verzameld heb, en de vertaalde kinderuitspraken uit het Zweedse boekje.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon