Start >Start > boek

Aino Trosell: Als het hart nog slaat

Aino Trosell: Als het hart nog slaat

Titel: Als het hart nog slaat
Oorspronkelijke titel: Om hjärtat ännu slår, 2000
Vertaald uit het Zweeds door: Edith Sybesma
Genre: thriller
Uitgever: De Geus, 2007
ISBN13: 978-9044506204

Flaptekst / Beschrijving

Nadat Siv haar man heeft betrapt met een andere vrouw, aarzelt ze niet. Ze verlaat hem, gaat op het platteland wonen in het huis van haar onlangs overleden tante, vindt een baan in de plaatselijke leerlooierij en begint een nieuw bestaan. Op een dag komt een jonge collega in de leerlooierij om het leven door een val in een vat chemicaliën. Siv vermoedt dat dit geen ongeluk is. De jongen heeft namelijk wel eens gezinspeeld op het nazistische verleden van de fabriekseigenaar. Siv ontdekt vervolgens dat haar tante tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken is geweest bij verzetsdaden en dat ook háár dood mogelijk geen natuurlijke oorzaak had.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon