Start >Start > boek

Gunnar Kopperud: Verlangen

Gunnar Kopperud: Verlangen

Titel: Verlangen
Oorspronkelijke titel: Savn, 1999
Vertaald uit het Noors door: Diederik Grit
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2004
ISBN13: 978-9044502817

Flaptekst / Beschrijving

Hij is een Europese oorlogsverslaggever, zij een Noord-Afrikaanse vrijheidsstrijdster. Zij heeft mensen gedood en hij was er getuige van. Hun religieuze en culturele achtergrond is wat hen onderscheidt, de liefde voor Afrika en hun lot is wat hen verbindt. Door de man en de vrouw onafhankelijk van elkaar te laten vertellen over hun reizen, hun gevoelens en hun begeerten, trekt Kopperud de lezer mee in pakkende verhalen. Hij verweeft deze met onze collectieve dromen en mythen en onze pogingen te ontsnappen aan de gruwelen van oorlog en verwoesting.

Recensies

Kester Freriks (25-03-2005), Cipressen brengen geen geluk. Noordse romans zijn doordrenkt van een zuidelijk verlangen. NRC Handelsblad

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon