Start >Start > boek

Erik Wahlström: God

Erik Wahlström: God

Titel: God
Oorspronkelijke titel: Gud, 2006
Vertaald uit het Finland-Zweeds door: Ron Bezemer
Genre: roman
Uitgever: De Rode Kamer, 2007
ISBN13: 978-9078124078

Flaptekst / Beschrijving

Dit is de opzienbarende biografie van God, in romanvorm opgetekend door zijn biograaf, de schrijver Erik Wahlström.

De lezer volgt God door de eeuwen heen in zijn stormachtige liefdesrelatie met zijn eigen schepping - de mens. Een moeizame, teleurstellende relatie vol geweld, die tot mislukken is gedoemd. Van de jonge, wrede en wispelturige God van het Oude Testament, die een hekel heeft aan vrouwen, via de volwassen vader van Jezus, tot de vermoeide God van middelbare leeftijd, die na zijn midlife crisis genoeg heeft van de wereld en zich zwijgend terugtrekt.

Het boek vertelt niet alleen het levensverhaal van God, maar laat de lezer ook van dichtbij kennismaken met de uitgesproken karakters van de drie aartsengelen, de maagd Maria, Jezus en de gevallen engel Satan.

"GOD" is een meesterlijk gecomponeerde roman die de lezer op het ene moment shockeert en hem op de volgende pagina's ontroert en doet schaterlachen. Maar welke emoties het boek ook oproept, het is een verhaal dat niemand onberoerd laat.

* "Erik Wahlström loopt in de voorhoede van onze meest briljante vertellers" - Ann-Cristine Snickars, Hufvudstadsblad

* "Wahlström schets in romanvorm op overtuigende, soms dramatische en dan weer humoristischer wijze de moeizame relatie tussen God en zijn schepping, de mens. ( ) -Haarlems Dagblad
* "Wahlström jongleert virtuoos met de wirwar van intriges en geweld die onlosmakelijk met de geschiedenis van het christendom verbonden zijn" - Sunniva Ekbom, Lysmasken

Biografie van God
Controversiële roman zorgt voor heftige discussies

De roman “GOD” van de Fins-Zweedse auteur Erik Wahlström heeft zowel in Zweden als in Finland voor beroering gezorgd. De roman, die gelijktijdig in het Zweeds en in het Fins is gepubliceerd, wordt door de ene helft van de lezers als een briljante historische roman toepasselijk de hemel in geprezen en door de andere helft als blasfemie verketterd. Het boek, dat vandaag in een Nederlandse vertaling verschijnt, is de biografie van God, in romanvorm opgetekend door zijn biograaf, de schrijver Erik Wahlström.

Mislukte liefdesrelatie
De lezer volgt God door de eeuwen heen in zijn stormachtige liefdesrelatie met zijn eigen schepping – de mens. Een moeizame, teleurstellende relatie vol geweld, die tot mislukken is gedoemd. Van de jonge, wrede en wispelturige God van het Oude Testament, die een hekel heeft aan vrouwen, via de volwassen vader van Jezus, tot de vermoeide God van middelbare leeftijd die na zijn midlife crisis genoeg heeft van de wereld en zich zwijgend terugtrekt.
Het boek vertelt niet alleen het levensverhaal van God, maar laat de lezer ook van dichtbij kennismaken met de uitgesproken karakters van de drie aartsengelen, de maagd Maria, Jezus en de gevallen engel Satan.

“GOD” is een meesterlijk gecomponeerde roman die de lezer op het ene moment shockeert en hem op de volgende pagina’s ontroert en doet schaterlachen. Maar welke emoties het boek ook oproept, het is een verhaal dat niemand onberoerd laat.(bron: de Rode Kamer)

Recensies

Maria Antas (04-09-2007), Maria Antas brengt God verslag uit over Erik Wahlström's roman “GOD”. The Finnish Literature Information Center

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon