Gellert Tamas: De laserman - Een verhaal over Zweden

Gellert Tamas: De laserman - Een verhaal over Zweden

Titel: De laserman - Een verhaal over Zweden
Oorspronkelijke titel: Lasermannen - En berättelse om Sverige, 2002
Vertaald uit het Zweeds door: Ron Bezemer en Renée Lelieveld
Genre: non-fictie
Uitgever: De Rode Kamer, 2007
ISBN13: 978-90-78124-06-1ISBN: 9789078124061

Flaptekst / Beschrijving

Rond de jaarwisseling 1991-1992 heerst er paniek in Stockholm en leeft de bevolking in angst. Een onbekende dader, gewapend met een lasergeweer, schiet in totaal elf mensen neer. Een van de slachtoffers overlijdt, de anderen raken zwaar gewond – sommigen worden voor de rest van hun leven invalide. Het enige dat de slachtoffers gemeen hebben, is hun donkere haar.

In diezelfde periode beleeft Zweden de ernstigste economische crisis sinds vele decennia. In het spoor daarvan komt een nieuwe, militant racistische beweging op. Overal in het land worden asielzoekerscentra met molotovcoctails en brandbommen bestookt. In het parlement spreken politici van de nieuwe ultra-rechtse partij Ny demokrati veelvuldig opruiende taal over allochtonen die misbruik maken van sociale voorzieningen.

De aanslagen door de laserman ontketenen de grootse politiejacht sinds de moord op de Zweedse premier Olof Palme. Na tien maanden wordt John Ausonius – de laserman –onder dramatische omstandigheden gearresteerd. Hoewel hij ontkent de aanslagen te hebben gepleegd, wordt hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Na bijna tien jaar gezwegen te hebben, besluit John Ausonius de aanslagen te bekennen, inclusief de twintig door hem gepleegde bankovervallen. Behalve met de politie wil Ausonius slechts met één persoon spreken – de journalist en schrijver Gellert Tamas.

”Het boek van Gellert Tamas is buitengewoon spannend en een solide journalistieke prestatie: vorig jaar verschenen in Zweden 52 literaire thrillers in dit genre, maar de meeste kunnen niet tippen aan De laserman.” Per Olov Enquist, Expressen

"De laserman was in 2002 het meest besproken boek van Zweden. Het boek, waarvan inmiddels een kwart miljoen exemplaren zijn verkocht, is gebaseerd op een grote hoeveelheid bronnen en feitenmateriaal. Het boek geeft een indringend en haarscherp beeld van het maatschappelijk debat en het politieke klimaat in die tijd."- Persbericht de Rode Kamer

Recensies

U krijgt at random enkele foto's uit Lapland gepresenteerd.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Lapland bekijken.

Toelichting taalgebied:
Finland kent een Zweedstalige minderheid. Finse auteurs die in het Zweeds schrijven worden hier aangeduid met 'Zweeds-fins'.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.


Colofon