Start >Start > boek

Håkan Östlundh: De duiker

Håkan Östlundh: De duiker

Titel: De duiker
Oorspronkelijke titel: Dykaren, 2005
Vertaald uit het Zweeds door: Ron Bezemer
Genre: thriller
Uitgever: De Rode Kamer, 2007
ISBN10: 9078124148

Flaptekst / Beschrijving

Op het Zweedse eiland Gotland heerst een hittegolf. De vochtige warmte duurt tot eind september. Maar het is niet de extreme warmte die Jenny Lundgren ’s nachts uit haar slaap houdt. Ze wordt geplaagd door duistere jeugdherinneringen. De angstaanjagende beelden die voortdurend in haar dromen terugkeren, dwingen haar uiteindelijk tot een dramatisch besluit: bij de politie doet ze aangifte van moord – gepleegd door haar vader, zeventien jaar geleden.

Een week later doen twee jongetjes tijdens het snorkelen aan de noordkust van Gotland een macabere ontdekking. In een met water gevulde kalkgroeve drijft enkele meters onder de oppervlakte het levenloze lichaam van een duiker.

Deze twee gebeurtenissen zijn het begin van een reis terug in de tijd. Een reis die herinneringen tot leven wekt die nog veel huiveringwekkender zijn dan de beelden die Jenny uit haar slaap houden.En zelfs daarmee is dit grimmige verhaal niet ten einde. Dat nadert pas zijn hoogtepunt drie maanden later, als de eerste winterse sneeuwstorm over de Oostzee jaagt.

“De duiker is een boek dat je niet meer loslaat” Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

Recensies

Frans van den Pol (25-02-2007), Boekbespreking De Duiker. Noordseliteratuur.nl

Inhoud recensies

Boekbespreking De Duiker - Frans van den Pol

De duiker is het tweede boek van Håkan Östlundh met inspecteur Fredrik Broman in de hoofdrol. Hij is inspecteur van politie in Visby op het Zweedse eiland Gotland. Met zijn team staat hij voor de moeilijke opgave om twee moorden op te lossen, warvan niet eens zeker is of het wel moorden zijn.

Het boek opent, in een verrassende stijl, met de afschuwelijke droom van Nelly, een 24 jarige vrouw. In deze droom herinnert zij zich beelden waarin een moord wordt gepleegd. Zij doet vervolgens aangifte bij de politie.
Die staat voor de vraag wat ze met die herinnering van 18 jaar geleden aan moet. Nelly was toen nog maar zes jaar oud. Nelly noemt weliswaar de dader, maar er is nog geen lijk.

Niet lang daarna wordt een duiker gevonden. Verdronken en vermoedelijk vermoord. Er is een lijk maar nog geen begin van een spoor naar de mogelijke dader.

In het boek worden de twee ogenschijnlijk los van elkaar staande verhaallijnen op intrigerende wijze in elkaar gevlochten. Langzaam ontrafelt zich een pijnlijke geschiedenis.

Fredrik Broman en zijn team doen er drie maanden over om de ware toedracht van deze moorden te ontdekken. Als lezer begin je halverwege al een vermoeden te krijgen. Anders dan de inspecteur krijgt de lezer enkele fragmenten te lezen die een tipje van de sluier oplichten over wat er in het verleden is voorgevallen. Verder volg je het politieonderzoek op de voet.

Tijdens het onderzoek rijden we over het eiland Gotland dat door beeldende beschrijvingen tot leven wordt gebracht. Tussendoor worden uitstapjes gemaakt naar de Vogezen en naar Stockholm. Vooral de eerste sneeuw die over Gotland jaagt en de naderende winter doen je wat dichter bij de kachel kruipen. Naarmate het verhaal vordert en de geschiedenis steeds onbehaaglijker, wordt het al kouder en kouder.

Het is inmiddels een gewoonte van Noordse thrillerschrijvers geworden om de inspecteur niet alleen over de oplossing van het misdrijf te laten tobben, maar ook over zijn privéleven. Inspecteur Wallander van Henning Mankel piekert regelmatig over zijn uit elkaar gevallen gezin en over zijn gezondheid. Erlendur van Arnaldur Indridason heeft het moeilijk met zijn verleden en het gedrag van zijn twee kinderen waar hij jaren van gescheiden was. Håkan Östlundh kan daar niet bij achterblijven en ontwaart een begin van een mogelijke crisis in het verder redelijk functionerende gezin van Broman. Zijn vrouw is ontevreden en hij krijgt daar maar langzaam vat op.

Östlundh neemt de tijd om zijn hoofdpersonages diepgang te geven. Het is jammer dat De duiker als eerste boek is vertaald en niet Släke (Stank), de eerste thriller in de serie rondom Fredrik Broman. Nu mis je de ontwikkeling die de hoofdpersoon en zijn gezin doormaken. Duidelijk blijkt in De duiker dat in het eerste deel iets is voorgevallen dat het gezin danig op de proef heeft gesteld.

Släke verschijnt in het najaar, dus we zullen nog even geduld moeten hebben. In dat eerste boek kunnen we de zomerse kant van Gotland gaan ervaren. In 2008 volgt het derde deel Terreur.

Kortom De Duiker is een intrigerende literaire thriller die smaakt naar meer.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon