Start >Start > boek

Zweeds verhaal

Egil Törnqvist: Zweeds verhaal

Titel: Zweeds verhaal : achttien moderne zweedse schrijvers
Samenstelling Egil Törnqvist
Uitgever: Meulenhoff, 1987
ISBN10: 9029024585

Flaptekst / Beschrijving

Door middel van achttien sterke staaltjes van vertelkunst wordt in Zweeds verhaal een panoramisch overzicht gegeven van de enerzijds geheel eigen, anderzijds voor de Nederlandse lezer toch ook heel herkenbare ontwikkeling van de Zweedse verhaalliteratuur in deze eeuw.
Die zet in met de flaneur-literatuur van Hjalmar Söderberg en het burgerlijk realisme van Hjalmar Bergman en levert met Pär Lagerkvist onmiddellijk een van de centrale figuren op. Tussen de beide wereldoorlogen kan Agnes von Krusenstjerna worden gezien als voorloopster van de bekentenisliteratuur van de jaren zeventig. Een modernistische doorbraak leidt naar een literatuur die psychologisch van opzet is en waarin de existentiële angst op vaak beklemmende wijze wordt verbeeld (Ahlin, Dagerman). De jaren vijftig bieden een diffuus beeld: zwartgallig pessimisme (Birgitta Trotzig), absurdisme (Willy Kyrklund). het zoeken naar antwoorden op het scepticisme (Gyllcnsten), met als opvallendste debutant Lars Gustafsson. Omstreeks 1965, onder invloed van de oorlog in Vietnam, gaan het engagement en de 'documentaire literatuur' (Sundman, Enquist) een vooraanstaande plaats innemen, terwijl de jaren zeventig en tachtig behalve door een zeker pessimisme worden gekenmerkt door de opkomst van de vrouwenliteratuur en de autobiografische bekentenisliteratuur; ook het regionalisme (Sven Delblanc) beleeft een grote bloei.
Zweeds verhaal biedt van de achttien auteurs telkens één karakteristiek verhaal. Her uitvoerige nawoord plaatst de verhalen in het grotere verband van de historische ontwikkeling. Daardoor wordt deze representatieve doorsnee uit de moderne Zweedse verhaalliteratuur een pakkende en verhelderende bundel.

Recensies

Egil Törnqvist (), Nawoord. voor- en nawoord

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon