Start >Start > boek

Selma Lagerlöf: Kerstvertellingen

Selma  Lagerlöf: Kerstvertellingen

Titel: Kerstvertellingen
Oorspronkelijke titel: verzamelbundels, 0
Vertaald uit het Zweeds door: Foeke Zijlstra
Genre: roman
Uitgever: Sirius en Siderius, 1982
ISBN10: 9064410399

Ook als ISBN 90-266-0256-1 (Callenbach 1990)

Flaptekst / Beschrijving

De naam van SeIma Lagerlöf is voor velen sterk verbonden aan het kerstfeest. Wie herinnert zich niet, van voorlezen of navertellen, haar beroemde 'Christuslegenden '?

Minder bekend dan deze legenden zijn haar prachtige en sfeervolle 'Kerstvertellingen', die voornamelijk spelen in het winterse Skandinavië, waar de viering van het christelijke kerstfeest, meer dan waar ook ter wereld vermengd is met de viering van de voorschristelijke midwinter-feesten. Door deze vermenging van tradities krijgt de viering van het kerstfeest in deze noordelijke streken een extra dimensie.

Selma Lagerlöf blinkt uit in het beschrijven van de stemming en ongrijpbare mystiek, die het kerstfeest tot het hoogtepunt van de christelijke feestdagen maakt. Voor velen zal de uitgave van deze sfeervolle kerstverhalen dan ook een waardevolle aanwinst zijn. Verhalen die op lange winterse avonden kunnen worden voorgelezen en die ongetwijfeld bij vele kerstvieringen gebruikt zullen worden.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon