Start >Start > boek

Henning Mankell: Dwaalsporen

Henning Mankell: Dwaalsporen

Titel: Dwaalsporen
Oorspronkelijke titel: Villospår, 1995
Vertaald uit het Zweeds door: Bertie van der Meij
Genre: thriller
Uitgever: De Geus, 2002
ISBN10: 9044505173

Ook als ISBN 9052268169, 9789044508765

Flaptekst / Beschrijving

Zomer 1994, de heetste zomer van de eeuw. De Zweden zitten aan hun televisie gekluisterd voor de wereldkampioenschappen voetbal. Zo niet inspecteur Kurt Wallander.
Terwijl hij verlangend uitziet naar een rustige zomervakantie, slaat in het idyllische Zuid-Zweedse landschap een landbouwer alarm. In zijn bloeiende koolzaadakker heeft zich al enkele dagen een meisje verstopt dat zich niet laat wegjagen.

Als Wallander poolshoogte komt nemen en tussen het koolzaad op haar af loopt, schieten opeens overal vlammen op.

Sommaren 1994 är den varmaste i mannaminne. Men för kriminalkommissarie Kurt Wallander i Ystad bryts sommarstiltjen av att en ung kvinna bränner sig till döds i en rapsåker. Strax därpå slår en seriemördare till med en rad allt mer bestialiska mord. Vad finns det för samband mellan en pensionerad justitieminister, en framgångsrik konsthandlare och en vanlig småtjuv? Varför skalperar mördaren sina offer? Ingår den unga kvinnan i mönstret?
Femte boken i Wallander-serien.

Deel uit Inspecteur Wallander-reeks

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon