Start >Start > boek

Dag Solstad: Professor Andersens nacht

Dag Solstad: Professor Andersens nacht

Titel: Professor Andersens nacht
Oorspronkelijke titel: Professor Andersens natt, 1996
Vertaald uit het Noors door: Marianne Molenaar
Genre: roman
Uitgever: Signatuur, 2004
ISBN10: 905672083X

Flaptekst / Beschrijving

Professor Andersen is 55 jaar en leeft alleen in Oslo. Ook op deze kerstavond is hij alleen. Hij gaat een tijdje bij het raam staan en overdenkt zijn leven. Dan ziet hij hoe tegenover zijn woning een jonge vrouw wordt vermoord. Andersen besluit dit voorval echter niet bij de politie te melden…

Wat begint als een klassieke thriller wordt door Solstad fabuleus omgetoverd tot een roman waarin herbezinning op normen en waarden in onze huidige maatschappij centraal staat.

It is Christmas Eve, and 55 year-old professor in literature Pål Andersen is sitting alone in his home. Lost in his own thoughts, he looks out the window. Suddenly he sees a man strangle a woman in the flat across the street. Strangely enough, he doesn't report the crime. Why can he not bring himself to clear his conscience of this horrible secret? He doesn't know the answer. As the days pass by, his entire perception of the world is undermined with qualms, doubt and questions. Obsessed with the mystique of the murder and his own paralysis he begins, almost without wanting to, to follow the murderer's track (bron: Aschehoug Agency)

Recensies

Hester Eymers (18-12-2004), Moord op kerstavond. Trouw

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon