Linn Ullmann: Voor je gaat slapen

Linn  Ullmann: Voor je gaat slapen

Titel: Voor je gaat slapen
Oorspronkelijke titel: Før du sovner, 1998
Vertaald uit het Noors door: Lucy Pijttersen
Genre: roman
Uitgever: De Boekerij, 1999
ISBN13: 978-90-225-2629-3ISBN: 9789022526293

Ook als ISBN 90-461-2007-4

Flaptekst / Beschrijving

Voor je gaat slapen is de indrukwekkende debuutroman van Linn Ullmann – dochter van de Noorse actrice Liv Ullmann en de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman.

Het is een roman over een familie in Oslo tijdens de jaren negentig en in New York, tijdens de jaren dertig. De hoofdpersoon is Karin Blom, een jonge vrouw die over haar leven en haar bijzondere familie vertelt. In haar wereld vloeien fantasie en werkelijkheid bijna onmerkbaar in elkaar over.

Karin is – in tegenstelling tot haar onweerstaanbare moeder en kwetsbare zus – niet erg mooi. Maar ze kan zingen – en liegen, verzinnen en verleiden, en daardoor stevenen de mensen in haar omgeving onherroepelijk af op de eenzaamheid.

Voor je gaat slapen is een roman die zich via een web van fantastische verhalen, kluchtige scènes en momenten van diepe ernst uitstrekt van de jaren dertig in New York tot de jaren negentig in Oslo. Het is zowel een ontwikkelingsroman als de geschiedenis van een familie. Maar het centrale thema in de roman is het vermogen tot liefhebben, of pogingen daartoe; het huwelijk, overspel en familiebanden, ijdelheid en hoop.

Voor je gaat slapen is een originele, levendige en uiterst humoristische roman, een indringend verhaal over een jonge vrouw die geleidelijk aan leert de waarheid te spreken.

Through the sublimely unreliable voice of its narrator Karin, Before You Sleep reaches back from present-day Oslo to Brooklyn in the 1930s to relate the emotional legacies of the Blom family. Karin is both playful and melancholy - a serial seductress who defines herself in contrast to the women in her life: her mother, Anni, alluring, manipulative, and melodramatic; her sister Julie, a wife and mother undone by suspicions of her husband's infidelity; her aunt Selma, the world's angriest old woman; and her soldier-grandmother June who bets that Karin will be the best damn soldier of them all. Inventive and wise, funny and disquieting, "Before You Sleep" marked the arrival of a gifted new literary voice (bron Aschehoug Agency).

U krijgt at random enkele foto's uit Lapland gepresenteerd.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Lapland bekijken.

Toelichting taalgebied:
Finland kent een Zweedstalige minderheid. Finse auteurs die in het Zweeds schrijven worden hier aangeduid met 'Zweeds-fins'.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.


Colofon