Start >Start > boek

Linn Ullmann: Genade

Linn  Ullmann: Genade

Titel: Genade
Oorspronkelijke titel: Nåde, 2002
Vertaald uit het Noors door: Lucy Pijttersen
Genre: roman
Uitgever: De Boekerij, 2003
ISBN10: 9022537064

Flaptekst / Beschrijving

Wanneer Johan Sletten ernstig ziek wordt, maakt hij een afspraak met zijn vrouw Mai. Zij zal hem helpen, en zorgen dat zijn lijden niet onnodig gerekt wordt. Maar als dat punt bijna bereikt is, begint Johan te twijfelen. Ongemerkt zijn Johan en Mai in een wereld terechtgekomen die ze niet kennen, een wereld waarin de twijfel heerst, de taal verwarring schept en de liefde niet meer te vertrouwen is.

Genade is een felle, moedige en indringende roman vol zwarte humor, een genadeloze beschrijving van een huwelijk waarin de partners zich voor een onmogelijke keuze geplaatst zien. Genade maakt pijnlijk duidelijk waar het in een huwelijk om draait, om waarheid en leugen, om trouw en het kleine, onbedoelde verraad.

Uit de pers:
Over de vorige boeken van Linn Ullmann:
‘... [Ullmann’s] stijl is sprookjesachtig en poëtisch ... NRC Handelsblad
‘Heftig, absurd en natuurlijk Scandinavisch zwaarmoedig.’ Het Parool
‘Een mysterieuze studie vol zwarte humor.’ GPD
‘Met Amanda’s geloof in taal en verzinsels schetst Ullmann een mooi voorbeeld van de poëtica van haar boek. De schrijfster laat haar personages geloven in het onmogelijke, zoals de eeuwige valpartij. En dat onmogelijke krijgt zijn gestalte dankzij de taal.’ NRC Handelsblad
‘Ullmanns boek heeft diezelfde zware ondertoon als FestenTrouw
‘Een kleurrijke en humoristische stijl.’ GPD
‘Voor je gaat slapen ... Een juweeltje van een boek over het huwelijk, overspel, familiebanden, ijdelheid en hoop.’ Avantgarde

Johan Sletten's life has not been the greatest success story: an unhappy first marriage, an estranged son, and an undistinguished career as a journalist. But his second wife Mai has graced his life with love. When told that he is terminally ill, with possibly only a few months left to him, Johan makes Mai promise to help him die "when the time comes". But is this the true measure of love - to give the gift of death? And who decides when the time is right? Johan himself or his wife Mai? Death may come as a release, but to whom? Linn Ullmann's writing is spare and stringent, thoughtful and intense. Through the warp of Johan and Mai's story, with characternistic subtlety, Linn Ullmann weaves a web of memories, dreams and tales that serve to illustrate the various aspects of Johan Sletten's character; his life and death. Grace is a daring study in human frailty and strength, a beautiful love story laced with black humour (bron: Aschehoug Agency).

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon