Start >Start > boek

Göran Tunström: Hoog bezoek

Göran Tunström: Hoog bezoek

Titel: Hoog bezoek
Oorspronkelijke titel: Berömda män som varit i Sunne, 1998
Vertaald uit het Zweeds door: Bertie van der Meij
Genre: roman
Uitgever: De Bezige Bij, 2000
ISBN10: 9023439562

Flaptekst / Beschrijving

Wat gebeurt er met iemand die jarenlang naar slechts één ding streeft en zijn hoogste ambitie ten slotte verwezenlijkt? De kans is groot dat hij in een zwart gat valt. Dat overkomt in deze betoverende roman een befaamd ruimtevaarder, die het hoogtepunt van zijn carrière beleeft als hij als een van de eersten voet op de maan zet. Eenmaal terug op aarde ontvlucht hij de persconferenties, de recepties en de banketten, om op zoek te gaan naar zichzelf.

De astronaut, voor wie de beroemde maanreiziger Edwin Aldrin model stond, valt de levens van een aantal inwoners van een idyllisch Zweeds stadje ruw binnen. De zachtzinnige kleine middenstander Stellan, de intellectuele scepticus dominee Cederblom, de gedeprimeerde kunstschilder Harald Philgren, de bekoorlijke verpleegster Isabelle - ook zij streven naar het hogere, ieder op zijn eigen manier en niet de moed der wanhoop. De komst van de ruimtevaarder blijkt het begin van een reeks noodlottige gebeurtenissen, waardoor hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Recensies

Peter Henk Steenhuis (24-06-2000), Een astronaut in een klein Zweeds dorp. Trouw
Kester Freriks (01-12-2000), Buzz Op het Zweedse platteland. NRC Handelsblad
Bar van der Bruggen (01-12-2000), Hoog bezoek. Leesidee

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon