Start >Start > boek

Marianne Fredriksson: De elf samenzweerders

Marianne  Fredriksson: De elf samenzweerders

Titel: De elf samenzweerders
Oorspronkelijke titel: De elva sammansvurna en bok om gruppens psykologi eller en berättelse om människors gemenskap, 1995
Vertaald uit het Zweeds door: Janny Middelbeek-Oortgiesen
Genre: non-fictie
Uitgever: De Geus, 2000
ISBN10: 9052267375

Flaptekst / Beschrijving

Beschrijving, deels in verhaalvorm, van de groepsprocessen binnen een organisatie.

Marianne Fredriksson schreef verschillende succesvolle romans. Ze heeft echter nog
een andere kant. Vele jaren was ze hoofdredacteur. Als leidinggevende ontdekte ze tot welke uitzonderlijke prestaties een groep mensen in staat is.
Maar, vroeg ze zich af, als mensen in een groep boven zichzelf uit kunnen stijgen, is dan ook het omgekeerde mogelijk? Kan een groep in een destructief proces belanden? En hoe is het tij te keren?

Voor een antwoord ging ze te rade bij haar dochter, de psychologe en consultant Ann Fredriksson. Om de lezer het groepsproces te laten zien, schreven ze samen een gedramatiseerde documentaire over de Afdeling Vijf, die langzaam in een crisis geraakt.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon