Stig Dagerman: Natte sneeuw

Stig  Dagerman: Natte sneeuw

Titel: Natte sneeuw
Oorspronkelijke titel: Vårt behov av tröst, 1955
Vertaald uit het Zweeds door: J. Bernlef
Genre: verhalen
Uitgever: Meulenhoff, 1965
ISBN13: 978-90-290-1926-2ISBN: 9789029019262

Heruitgave van Bezige Bij 1965

Flaptekst / Beschrijving

De Zweedse schrijver Stig Halvard Dagerman (1923-1954) debuteerde in 1945 met de roman Ormen (De slang), in 1946 gevolgd door De dömdas ö (Het eiland der verdoemden). Hij werd onmiddellijk als een literair wonderkind beschouwd. Met een fabelachtige produktiviteit schreef hij in een kort aantal jaren een groot oeuvre, waarin de roman Het verbrande kind (1948) het hoogtepunt vormt. Na 1949, het jaar waarin zijn roman Bröllopsbesvär (Bruiloft met hindernissen) verscheen, bleef hij zwijgen; hij schreef nog wel maar levensangst en schizofrenie verlamden hem zozeer dat er geen afgeronde werken meer ontstonden.Op 3 november 1954 pleegde Dagerman zelfmoord.

De herintroductie van Stig Dagerman in Nederland wordt ingezet met een essay van ]eroen Brouwers over 'De levende stilte van Stig Dagerman en met de verschijning van de bundel Natte sneeuw, waarin de hoogtepunten uit Dagermans vroege verhandelbundel Nattens Lekar (Nachtspelletjes, 1947) en de postuum verschenen bundel Vårt behov av tröst (Onze behoefte aan troost, 1955) zijn bijeengebracht.

Levensangst is het dominerende thema van deze soms nuchter realistische, soms nachtmerrie-achtig visionaire verhalen, gesymboliseerd in de letterlijke en figuurlijke vluchtpogingen van de hoofdyersonen. Zo maakt in het verhaal 'Nachtspelletjes' het jongetje åke zich in gedachten onzichtbaar en haalt zo zijn vader uit het café. In werkelijkheid komt deze echter iedere nacht dronken thuis. åkes 'nachtspelletjes' zijn dus zinloos, . maar veel beter dan die van de dag, want overdag wordt je geconfronteerd met een werkelijkheid die je niet kunt ontlopen.

De verhalen van Stig Dagerman, voor wie het talent als troost niet toereikend bleek, behoren tot het aangrijpendste dat de naoorlogse literatuur heeft voortgebracht.

' Zijn werk is van een zuiverheid, zijn stijl zo trefzeker dat ik aarzel hoe ik hem moet karakteriseren. Er zijn maar weinig schrijvers die de illusie weten te wekken dat ieder woord onvervangbaar is en op zijn juiste plaats staat.' - J. Bernlef.

' Hij was een van de grootste na-oorlogse schrijvers van Zweden, maar hij vond dat hij zijn talent misbruikte en voelde zich wanhopig bij het besef dat hij nooit zou weten of zijn geschriften 'het hart van de wereld' zouden raken [...] Dagerman is de schrijver van een volledig zwart, door en door beademd oeuvre. '- Jeroen Brouwers.

Inhoud

Uit: Nattens lekar (Nachtspeletjes) 1947:

Uit Vårt behov av tröst (Onze behoefte aan troost) 1955

U krijgt at random enkele foto's uit Lapland gepresenteerd.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Lapland bekijken.

Toelichting taalgebied:
Finland kent een Zweedstalige minderheid. Finse auteurs die in het Zweeds schrijven worden hier aangeduid met 'Zweeds-fins'.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.


Colofon