Start >Start > boek

Henning Mankell: De terugkeer van de dansleraar

Henning Mankell: De terugkeer van de dansleraar

Titel: De terugkeer van de dansleraar
Oorspronkelijke titel: Danslärarens återkomst, 2000
Vertaald uit het Zweeds door: Ydelet Westra
Genre: thriller
Uitgever: De Geus, 2005
ISBN10: 9044501267

Heruitgave 2008 ISBN 978-90-445-1298-4

Flaptekst / Beschrijving

In De terugkeer van de dansleraar introduceert Henning Mankell een nieuwe inspecteur, de 37-jarige Stefan Lindman, die net als Kurt Wallander in Zuid-Zweden werkt. Lezers van de novelle Het graf - het CPNB-geschenk voor de Maand van het Spannende Boek 2004 - zijn Stefan Lindman al in een bijrol tegengekomen. Lindman keert ook terug in de misdaadroman Voor de vorst, als vriend van Wallanders dochter Linda, die in 2006 in vertaling zal verschijnen.

Twee gebeurtenissen overrompelen de 37-jarige politie-inspecteur Stefan Lindman. Zijn arts vertelt hem dat hij kanker heeft en geopereerd moet worden aan zijn tong, en hij leest in de krant dat zijn gepensioneerde ex-collega en mentor Herbert Molin vermoord is. Om zijn zinnen te verzetten in de periode voor zijn ziekenhuisopname reist Lindman af naar het Noord-Zweedse plaatsje Härjedalen, waar Molin in zijn afgelegen boerderij op brute wijze om het leven is gebracht. Lindman heeft er officieel niets te zoeken, maar omdat hij Molin goed kent kan hij het onderzoeksteam van dienst zijn.
Molin blijkt zich niet voor niets te hebben teruggetrokken in het dunbevolkte noorden van Zweden, want al snel blijkt dat Molin een 'verleden' heeft. Lindman wacht een aangrijpende ontdekking: Molin is in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig tot de SS toegetreden en tot Lindmans verbazing het nazi-gedachtegoed tot aan zijn dood trouw gebleven. Op de plaats van de moord worden vreemde bloederige sporen gevonden: het blijken de basispassen van de tango te zijn.

Beskrivning Vem dansar med en död man?
Oktober 1999. På en ensligt belägen gård i Härjedalen hittas den pensionerade polismannen Herbert Molin brutalt mördad. I Borås förbereder sig hans före detta kollega Stefan Lindman för sitt livs svåraste kamp. Han ska snart påbörja behandling mot en livshotande cancer. När han läser om mordet får han en impuls att åka till Härjedalen för att ta reda på vad som hänt. Under besöket i norr inser Lindman att hans gamle läromästare Molin varit en helt annan människa än han trott. Att idéer ur det förgångna hålls vid liv och fortfarande utgör ett livsfarligt hot mot samhället. Och på det blodsölade golvet i den mördades hus gör östersundspolisen en kuslig upptäckt…

Recensies

Afra Botman (22-10-2005), Gelukkig, Lindman lijkt op Wallander!. Trouw
Gert Jan de Vries (07-10-2005), Nieuwe nazi's in Zweden. NRC Handelsblad

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon