Start >Start > boek

Björn Ranelid: De Zonde

Björn  Ranelid: De Zonde

Titel: De Zonde
Oorspronkelijke titel: Synden, 1994
Vertaald uit het Zweeds door: Lia van Strien
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2004
ISBN10: 9044502263

Flaptekst / Beschrijving

Op driejarige leeftijd valt Julius Rodhe van de keldertrap. Hij heeft een scheur in zijn schedel en moet in Stockholm worden geopereerd. Sindsdien praat en loopt hij wat moeilijk.
Van jongsaf heeft Julius een vriendinnetje, Irma åkerberg. Wanneer Julius en Irma vijftien zijn, voltrekt zich echter een tragedie. Irma raakt zwanger en krijgt een zoon. Zij wil niet onthullen wie de vader is en wordt in een psychiatrische inrichting opgesloten, terwijl haar kind opgroeit bij haar grootouders. Julius wil weten wat er gebeurd is en stuit op meer geheimen dan hij kon vermoeden. Hij komt ook achter de ware toedracht rond zijn val.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon