Start >Start > boek

Sven Hassel: Vuur en staal

Sven Hassel: Vuur en staal

Titel: Vuur en staal
Oorspronkelijke titel: GPU-fængslet,

Genre: roman
Uitgever: Boekerij, 1984
ISBN10: 9010048837

vertaling uit het Engels door Adm. Centrum Bergeijk

Flaptekst / Beschrijving

uit boekbeschrijvingen.nl
Op een heuvel aan de Dnjepr staat de gevangenis van de Gepoe, de gevreesde Russische geheime politie. De strategisch gelegen burcht moet in Duitse handen komen. Alles komt aan op de juiste timing. De waanzin van de oorlog bereikt een hoogtepunt als de artillerie het vuur een paar minuten te laat opent en de eigen divisie door een tornado van vuur en staal platwalst. Slechts enkelen ontkomen aan dit inferno. De tweede sectie van de 5de compagnie van het 26ste Pantserregiment vecht mee in deze bloedige hel. Maar niet als tanksoldaten: door gebrek aan tanks moeten ze het vege lijf zien te redden als gewone frontsoldaten. Het is doden of gedood worden en de onmenselijke koude, sneeuw en modder zijn voor de afgebeulde mannen een tweede vijand. Alleen de allersterksten, de gestaalde veteranen die alles al gezien hebben, kunnen overleven. Porta, de Kleine, Barcelona en de Légionaire zijn doorgewinterde soldaten. Maar of ze deze ongehoord zware beproeving kunnen doorstaan moet ten sterkste betwijfeld worden...

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon