Start >Start > boek

Sven Hassel: Vernietig Parijs

Sven Hassel: Vernietig Parijs

Titel: Vernietig Parijs
Oorspronkelijke titel: Likvider Paris!, 1967

Genre: roman
Uitgever: Sijthoff, 1969

herdruk 1980 ISBN 90-10-02984-0

Flaptekst / Beschrijving

uit Boekbeschrijvingen.nl
In de zomer van 1944 maakt Hassel als Duits soldaat de strijd mee tussen vluchtende Duitse eenheden en oprukkende Geallieerde strijdkrachten. Het eerste gedeelte van het boek speelt in Normandië, het laatste in Parijs. De schokkende gebeurtenissen beschrijft hij weer vanuit de gezichtshoek van de gewone soldaat. De lezer van Hassels eerdere romans zal ook hier de Ouwe, de Légionaire en Broertje ontmoeten. De laatste fase van de bezetting van Parijs wordt ons voor ogen gesteld als een periode van ongekende wanorde, vooral nadat de verzetstrijders hun acties gingen verhevigen. Volgens Hassel is generaal Dietrich von Choltitz, de verdediger van Parijs, een niets en niemand ontziend militair, en niet de edelmoedige figuur die bijvoorbeeld in het boek Brandt Parijs? van Larry Collins en Dominique Lapierre naar voren komt. Maar dat was al bekend sinds de aanval op Rotterdam in de meidagen van 1940... Hassel beschrijft de gevechten op realistische wijze en schenkt daarbij veel aandacht aan de individuele reacties van de strijdenden. Elk hoofdstuk begint met een epiloog, die een vlijmende aanklacht tegen de waanzin van de oorlog bedoelt te zijn.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon