Start >Start > boek

Sven Hassel: Ik zag ze sneuvelen

Sven Hassel: Ik zag ze sneuvelen

Titel: Ik zag ze sneuvelen
Oorspronkelijke titel: Jeg så dem dø, 1975
Vertaald uit het Deens door: W.J. Martens
Genre: roman
Uitgever: Boekerij, 1976
ISBN10: 902250509X

Flaptekst / Beschrijving

uit boekbeschrijvingen.nl
In Ik zag ze sneuvelen staat de Duitse veldtocht tegen Rusland centraal. Treffend is de beschrijving van de dramatische gebeurtenissen aan het oostfront, en van het intense lijden van een groep Duitse commando's: de honger, de ontbering, de strijd - niet alleen tegen de directe tegenstander, maar evenzeer tegen het onmenselijke klimaat en het noodlot dat deze mannen, in de steek gelaten door het Duitse Opperbevel, grimmig achtervolgd. Indrukwekkend is et relaas over het tragische verloop van de Duitse campagne, nu en dan afgewisseld door verbluffende staaltjes van moed, vastberadenheid en vindingrijkheid, zoals de overval op de Moskouse fabriek, waarbij de commando's zich hebben vermomd als Russische soldaten. Verbijsterend is Hassels beschrijving van de terugtocht. Bijna stervend van honger en uitputting ondervinden de commando's wat de oorlog in Rusland werkelijk is. Zij doorkruisen de onmetelijke Russische vlakten, op zoek naar het Duitse front, dat telkens weer nauwelijks meer dan een luchtafspiegeling blijkt te zijn. De terugkeer van de overlevenden in de Duitse linies is één van de dramatische hoogtepunten uit dit schrijnende relaas, waarin Sven Hassel, beurtelings als kroniekschrijver en ooggetuige, een schokkend tijdperk laat herleven.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon