Start >Start > boek

Sven Hassel: Generaal SS

Sven Hassel: Generaal SS

Titel: Generaal SS
Oorspronkelijke titel: SS-Generalen,

Genre: roman
Uitgever: Luitingh - Sijthoff, 1971
ISBN10: 9024500915

herdruk Boekerij 1982 ISBN 90-10-04009-7

Flaptekst / Beschrijving

In dit boek vecht het bataljon aan Duitse zijde in het Beleg van Stalingrad. Het Duitse leger is omsingeld, de voorraden zijn op en hun dagen lijken geteld. Onder leiding van een dissidente, fanatische generaal van de SS doet een kleine groep soldaten een poging om uit deze wanhopige situatie te ontsnappen, wetende dat ze daarmee ingaan tegen directe orders van de legerleiding.

---

uit boekbeschrijvingen.nl
Befehl ist befehl, waanzin of geen waanzin, de Führer heeft altijd gelijk. Dit is het kernthema van Generaal SS, handelend tegen de helse achtergrond van de ramp bij Leningrad. Het is een verhaal over Duitse soldaten die, na hevige gevechten tegen de Siberiërs, ontluisterd sterven van honger, van kou; veldhospitalen die zelfs geen aspirientje meer hebben en kranten gebruiken bij wijze van verband... Maar capituleren is verboden op bevel van Hitler. Het omsingelde 6e leger, bestaande uit meer dan een miljoen manschappen, verstoken van elk zinnig bevel, heeft slechts één uitweg: de zelfmoord. Een klein groepje soldaten echter weigert te sterven en onderneemt onder commando van een SS-generaal, die humaner blijkt dan zijn collega's, een uitvalspoging. Deze actie kost uiteindelijk het leven van drie officieren die, tegen de bevelen van Hitler in, getracht hebben hun mannen te vrijwaren voor een ellendig einde.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon