Start >Start > boek

Carl Frode Tiller: Het begin

Carl Frode Tiller: Het begin

Titel: Het begin
Oorspronkelijke titel: Begynnelser, 2017
Vertaald uit het Noors door: Kor de Vries
Genre: roman
Uitgever: Oevers, 2022
ISBN13: 978-9493290129

Flaptekst / Beschrijving

Het leven kan alleen maar achterwaarts worden begrepen, terwijl we het voorwaarts moeten leven, schreef Søren Kierkegaard. Het begin is het verhaal over het leven van Terje. Zijn verhaal wordt verteld van het einde tot het begin, om beter licht te werpen op de steeds terugkerende vraag waarom dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan.

Terje is getrouwd met Turid en heeft een tienerdochter, Marit. Hij werkt bij natuurbeheer en voelt zich op zijn best als hij in de natuur is. Gepijnigd door zijn tekortkomingen als het gaat om interactie met degenen die het dichtst bij hem staan – zijn vrouw, zijn dochter, zijn moeder en zijn zus –, worstelt milieubeschermer Terje vooral met het idee dat zijn inspanningen op lokale schaal nutteloos zijn in het licht van een wereldwijde catastrofe.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon