Start >Start > boek

Leif G.W. Persson: De profiteurs

Leif G.W. Persson: De profiteurs

Titel: De profiteurs
Oorspronkelijke titel: Profitörerna, 1979
Vertaald uit het Zweeds door: Catharina van Eijsden
Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna, 1981
ISBN10: 9022975991

Flaptekst / Beschrijving

Dit is een verslag van een tweetal onderzoeken van de politie van Stockholm. Het eerste betreft een moord op een prostituee, het tweede gaat over de persoon die bekend stond als 'de bordeelkoning'.

In De profiteurs volgt Persson de ontwikkeling en de samenhang van deze onderzoeken aan de hand van de oorspronkelijke feiten en documentatiemateriaal.

Voortbouwend op de traditie die Sjöwahl en Wahlöö met hun werk vestigden, schrijft Persson een misdaadverhaal waarin alle aandacht aan de sobere verslaggeving en analyse wordt besteed.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon