Start >Start > boek

Gunnel Linde: Het witte steentje

Gunnel Linde: Het witte steentje

Titel: Het witte steentje
Oorspronkelijke titel: Den vita stene, 1964
Vertaald uit het Zweeds door: J.C. Torringa-Timmer
Genre: kinderboek
Uitgever: G.F. Callenbach, 1967

Flaptekst / Beschrijving

Vertaling van het Zweedse kinderboek Den vita stenen, over twee buitenbeetjes op het Zweedse platteland, die in hun eigen fantasiewereld leven. Ze sturen elkaar op missies en wie de missie goed afrondt krijgt een wit steentje. In Zweden was dit een populair kinderboek en werd er in 1973 een televisieserie van gemaakt, die in 1974 ook in Nederland is uitgezonden. Gunnel Linde won in 1965 de Nils Holgersson Plaque voor het boek, een van de belangrijkste Zweedse prijzen voor kinderboeken.(bron Fiep Westendorp)

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon