Start >Start > boek

Gunnel Beckmann: Een gelukkig gezin

Gunnel Beckmann: Een gelukkig gezin

Titel: Een gelukkig gezin
Oorspronkelijke titel: Medan katten van borta, 1960
Vertaald uit het Zweeds door: J.C. Torringa-Timmer
Uitgever: Callenbach, 1963

Flaptekst / Beschrijving

De familie Wisenius woont een kilometer of tien buiten Stockholm. Ze bezitten een prettig huis in een fijne omgeving. Het is een gelukkig gezin, waarin vooral de moeder een centrale plaats inneemt. Wel is er verdriet als hun kat Malin zoekraakt. Door een buitenkansje, waarin Tova een belangrijke rol speelt, kan de familie een buitenhuisje kopen aan de scherenkust. Als de vakantie is aangebroken wacht de kinderen nog een verrassing. Van tante Johansson krijgen ze een jong katje, dat precies op Malin...

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon