Mikko Rimminen: Drinkebroersroman, Jongemannen worden mannen

Titel: Drinkebroersroman, Jongemannen worden mannen
Oorspronkelijke titel: Pussikaljaromaani, 2004
Vertaald uit het Fins door: Lieven Ameel
Genre: roman
Uitgever: De Arbeiderspers, 2007
ISBN13: 978-90-295-6520-2ISBN: 9789029565202


Flaptekst / Beschrijving

Mikko Rimminens veelgeprezen debuutroman beschrijft één dag en één nacht in het leeglopersbestaan van Maarschalk, Vetbol en Henninen, waarin zij ‘een soort misselijkheidsaura voor zich uit duwen’, oftewel met een paar biertjes op zak hun kater van de vorige dag proberen te verdrijven. Hun voettocht door Kallio, de onguurste buurt van Helsinki, moet hen leiden naar een zoekgeraakte dobbelsteen waarmee ze hun dobbelspel kunnen beginnen. Altijd komt er wel weer wat verwarrends tussen, de politie, lastige tieners, tramcontroleurs of een beangstigende bende bikers die het op hen voorzien heeft.

Met een virtuoze combinatie van rauwe straattaal, absurde humor en literaire vondsten, en evenzeer herinnerend aan de dialogen van Samuel Beckett als aan de films van de Finse cineast Aki Kaurismäki, schetst Rimminen een hartverwarmend beeld van de vriendschap die drie losers samenbindt in de strijd tegen de vochtig optrekkende kilte in hun bestaan.

* Deze eendagsroman is een voltreffer. – Turun Sanomat
* Een om te gniffelen zo grappig boek over onze tijd. – Warkauden Lehti

Boeksignalering Trouw 29-09-2007:
Fins romandebuut over drie zuipschuiten die door nachtelijk Helsinki dolen. Rimminen weet het dronkemansgebral vaak aaardig te treffen, maar stapelt van literaire ambitie soms ook wel heel veel beelden op elkaar:"De rijzende zon wierp ergens vanuit een bovenluchtraam een trillende weerspiegeling op de overkant van de straat."

Recensies


over ons