Kristina Paltén: Aleen in Iran

Titel: Aleen in Iran
Oorspronkelijke titel: Den rädda löparen, 2018
Vertaald uit het Zweeds door: Tineke Jorissen-Wedzinga en Sophie Kuiper
Genre: reisverhalen
Uitgever: , 2018
ISBN13: 978-94-02-72950-4ISBN: 9789402729504


Flaptekst / Beschrijving

Ze deed het onmogelijke: hardlopend Iran doorkruisen
Kristina Paltén is mid-dertig als haar wereld instort: haar relatie loopt stuk, ze verliest haar baan en krijgt ook nog te horen dat ze geen kinderen kan krijgen. Op dat moment besluit ze te gaan hardlopen, als uitlaatklep en als "medicijn'.
Hardlopen is het puzzelstukje waarmee ze haar leven weer bij elkaar krijgt, maar ze wil meer. Haar nieuwe doel wordt een tocht dwars door Iran. Tijdens het lopen wil ze een brug slaan tussen het Westen en de islam, vertrouwen wekken bij de lokale bevolking en vrouwen aanzetten tot sporten. Een fysieke uitdaging – 1840 kilometer in temperaturen die variëren van het vriespunt tot 45 graden – maar ook een culturele: ze spreekt de taal niet, is afhankelijk van de mensen die ze ontmoet en ze loopt letterlijk tegen de beperkingen van het Iraanse regime op. Maar de Iraniërs delen hun huis en eten graag.
Dit heftige, mooie en inspirerende reisverslag voert je mee langs ontmoetingen tussen een Westerse sporter en mensen die hun huis en hart openen voor het onbekende.


over ons