Ninni Holmqvist: De eenheid

Titel: De eenheid
Oorspronkelijke titel: Enhet, 2006
Vertaald uit het Zweeds door: Rory Kraakman
Genre: roman
Uitgever: Anthos, 2007
ISBN13: 978-90-414-1178-5ISBN: 9789041411785


Flaptekst / Beschrijving

In de nabije toekomst is door een volksreferendum besloten dat alle vrouwen die de leeftijd van vijftig hebben bereikt, geen kinderen hebben gekregen en zich verder niet nuttig hebben gemaakt voor de maatschappij, afgevoerd worden naar een zogenaamde 'Eenheid voor biologisch materiaal'. Wat op het eerste gezicht een walhalla lijkt waar iedereen in de watten wordt gelegd, is in werkelijkheid een vernietigingskamp. Dit lijkt ook voorbestemd voor de eenzame Dorrit Weger, maar dan wordt ze verliefd en raakt ze zwanger. Ze is niet langer nutteloos, maar zal ze aan haar lot ontkomen? De Eenheid schetst een huiveringwekkend beeld van een wereld waarin nietsontziende efficiƫntie regeert.

Het verhaal is futuristisch, maar tegelijkertijd slaagt Holmqvist erin de gebeurtenissen en haar hoofdpersonen realistisch en invoelbaar weer te geven, in een schrijfstijl die door recensenten alom als 'perfect' wordt beschreven en geprezen. En hoe ondenkbaar is het eigenlijk, dat we afstevenen op een menselijke wegwerpmaatschappij?

Holmqvist gebruikt thema's uit klassiekers als Brave New World van Aldous Huxley en 1984 van George Orwell. De Eenheid werpt een vraag op die wij liever niet beantwoorden: is iedereen echt gelijk?

Recensies


over ons