Johannes Anker Larsen: Olsens dwaasheid

Titel: Olsens dwaasheid
Oorspronkelijke titel: Olsens daarskab, 1941
Vertaald uit het Deens door: Stijn Edelman en Anneke Munnik
Genre: roman
Uitgever: Stichting Met Open deur, 2006
ISBN13: 978-90-78500-01-8ISBN: 9789078500018

Herziene druk. 1e druk Elsevier 1943 onder de titel Een man in het gekkenhuis. Bewerkt door Stijn Edelman en Anneke Munnik


Flaptekst / Beschrijving

Olsen, de wetende, zit in het gekkenhuis; zij, die niet weten, lopen vrij buiten, maar meestal "verkeerd". J. Anker Larsen varieerde zijn grote thema: het zoeken naar de eeuwigheid. Een moderne "simpele" Parcival zoekt de Heilige Graal. Op zijn levenstocht volgt hij als theologiestudent, mislukte schilder en circusclown de sporen van Don Quichotte - wordt verliefd op een hysterische schilderes, op de weduwe van een universitair professor en op een circusschoonrijdster - en vindt tenslotte zijn geestelijk meester in de gestalte van een circusartiest die hem leert uitbreken uit dit "Internationale Hotel" met hermetisch gesloten ramen en deuren, zoals Olsen in een nachtmerrieachtig visioen het moderne bestaan beschrijft.
Het gaat van willen naar zijn, van boog naar punt, van de bedrijvige en bonte wereld naar het rustige midden - naar de "zaligheid", zoals Olsen het noemt.


over ons